Artiklar

Om materialer: kontormøblernes særlige egnethed til genbrug.

Om materialer: kontormøblernes særlige egnethed til genbrug. Det er vigtigt at være opmærksom på miljøpåvirkningen fra de materialer, der bruges i møbelindustrien. I denne artikel vil vi undersøge miljøpåvirkningen fra forskellige typer materialer, der bruges til fremstilling af nye møbler.

Kontormøbler er en type møbler, som skal kunne holde til at blive brugt aktivt det meste af dagen. I mange menneskers liv tilbringer vi en større del af dagen på arbejde end i vores hjem. Dertil kommer, at vi i hjemmet bevæger os mellem forskellige typer af rum, hvilket spreder sliddet – mens kontorstolen og skrivebordet som regel er vores faste plads på arbejdspladsen. Det stiller visse krav til de materialer, der bruges til at fremstille møbler, som skal kunne holde til meget. Det er f.eks. nemt at lave et par køkkenstole i træ, men en kontorstol i træ er mere kompliceret. Forskellige typer materialer har forskellig indvirkning på vores planet. Derfor vil vi gerne understrege, at kontormøbler er særligt velegnede til genbrug ud fra de materialer, de er lavet af.

Metal

Forskellige typer metal er et almindeligt materiale i møbelindustrien, især i form af stål eller aluminium. Metaldele bruges på grund af deres stabilitet og styrke. Men den del af stålindustrien, der producerer jomfrueligt stål, er i øjeblikket ikke særlig bæredygtig. Industrien bevæger sig i den retning, men vi er der ikke endnu. De processer, der kræves for at udvinde og forme metallet, er energiintensive. Selv produktionen af nyt aluminium har en betydelig miljøpåvirkning. Det har at gøre med udvindingen af stoffet bauxit, som er nødvendigt for at lave aluminium, men også med energiintensive processer og vandforbrug.

Plast

Et andet almindeligt anvendt materiale i kontormøbelindustrien er plast, som regel til dele som armlæn eller forskellige typer betjeningselementer. Plast har visse fordele, f.eks. lav vægt, holdbarhed og lav vedligeholdelse. Men plast har også en betydelig negativ miljøpåvirkning. Produktionen af ny plast kræver olie eller naturgas, ikke-fornybare ressourcer, som bidrager til udledning af drivhusgasser og klimaforandringer. Desuden er plastaffald et voksende problem. Det tager lang tid at nedbryde plast, og det kan skabe forurening i vand og jord.

Tekstiler

Tekstiler spiller en vigtig rolle i møbelindustrien, især når det gælder polstring af f.eks. kontorstole. Bomuld er en almindelig anvendt tekstilfiber, men konventionel bomuldsproduktion kræver store mængder vand, kemikalier og jordbrug. Ved at vælge økologisk bomuld eller alternative naturfibre som hamp eller hør kan møbelindustrien reducere sit vandforbrug og sin brug af kemikalier. Men endnu bedre er det at forsøge at minimere produktionen af nye tekstiler.

Endelig er det vigtigt at nævne, at miljøpåvirkningen ikke kun handler om valg af materialer, men også om transport af møbler. Lange transportafstande kan øge den samlede miljøpåvirkning. Når et nyt møbel fremstilles, kan et materiale til et møbel blive udvundet i en del af verden, derefter samlet i en anden og til sidst sendt hertil med henblik på salg. Meget få virksomheder kan prale af at fremstille deres møbler i Sverige, og det er endnu et stærkt incitament til at vælge genbrug.

Konklusionen er, at valget af materialer i kontormøbelindustrien har en betydelig indvirkning på miljøet, hvilket betyder, at vi er nødt til at tænke over, hvordan vi vælger, når vi forbruger. Hvis du læser dette og besøger Rafz’ hjemmeside, er du sikkert allerede klar over det. Hos Rafz køber vi møbler af den højest mulige kvalitet, som vil holde i lang tid fremover. Ved at træffe bevidste valg kan vi skabe en mere bæredygtig og miljøvenlig fremtid.

Et eksempel på et møbel af høj kvalitet er Monroe-stolen. Du kan se den til højre og finde den her på rafz.se.